Golf Digest betygssätter Links Course

Golf Digest betygssätter Links Course

7 augusti, 2017

Så här ska det vara på en golfklubb. Glada miner, service in i minsta detalj och en så fantastiskt skön golfkänsla från början till slut.

Betygssättning – PGA Sweden National, Links Course

Links på skånska – Vind, sand och arga bunkrar

Jordmassor och sand byggde denna vy, när Links Course schaktades fram under 00-talet.

De två banorna på PGA of Sweden National är båda ritade av den kände amerikanske bandesignern Kyle Phillips, som kanske är mest känd för superbanan Kingsbarns på Fife-kusten öster om St Andrews. Som namnet antyder ska Links Course spelas längs marken där grässorten och det sandiga underlaget ger bra stuns och rull. Dessa förhållanden är inget som finns naturligt på den skånska landsbygden.

Istället har marken förädlats med enorma mängder hitfraktad sand. Denna sandcapping har täckt marken med ett tjockt sandlager 15 meter ut i ruffen, vilket ger de agra förutsättningar som krävs för att skapa den önskade linkskaraktären. Man får säga att de lyckats ganska bra och små intressanta detaljer gör sitt till. Bland annat finns ett (!) träd på hela banan och det till vänster om första hålet. Här finns också något så makalöst udda som en backtee på övningsgreenen.

Det är också kul med lite finesser, som en bred men väldigt kort green på kort-korta femman och den djupa svackan framför greenen på hål 15, Skånes svar på ”syndens dal”. Spelmässigt dikterar vinden väldigt mycket hur man ska ta sig an banan. En varm och bara normalblåsig dag fungerar backtee eftersom det är öppet och gott om plats från tee, men när det friskar i lite mer och man nästan får huka sig för att komma framåt i motvinden är det klokare att gå fram till någon av banans fem kortare tee. Även greenerna är som på linksbanor mycket stora och undulerade, och dessutom är puttern ett utmärkt alternativ även långt innan man fått upp bollen på green. Phillips hittar inte alltid helt rätt med en del unduleringar som kräver att man spelar banan ganska många gånger innan man finner rätt idé på några av de mer äventyrliga greenerna.

Djupa bunkrar är den sista biten i linkspusslet, även om de är placerade så att den kloke i många fall kan spela sig bort från dem och hellre ta sig an en större utmaning på inspelen. Tyvärr kommer den lilla bäcken som vindlar sig nedför kullen och förbi klubbhuset inte riktigt till sin fulla rätt i layouten. Den är aldrig det element av risk och belöning som den skulle kunna vara, särskilt på elvan där man ofta tvingas lägga upp väldigt kort eller chansa för att gå över utan att egentligen få betalt.

Klubbhuset är däremot en total fullträff. Den pampiga byggnaden innehåller en restaurang i toppklass, mycket fräscha omklädningsrum och 16 rymliga sviter samt en sprakande brasa i den stora entrén under kalla vinterdagar.

Banans bästa hål: #17, par 3
DESIGN: 22/30
Överlag är layouten ett stabilt hantverk. Trots att det är väldigt öppet så är banan ganska strategisk, samtidigt som den inbjuder bombare att dra fram drivern i tid och otid. Trots de många alternativa spelvägarna infinner det sig sällan någon riktig wow-känsla.
KONDITION: 20/25
Sandcappingen ger bra stuns när man nyper till bollen med järnen. De stora greenerna kommer dock inte riktigt till sin rätt med den fart som bjöds vid besöket – men kan inte heller spelas blixtsnabb med hänsyn till vinden.
ESTETIK: 9/15
Ambitionen var att skapa något annorlunda, men det som skulle vara charmigt och spännande i Skottland är här tyvärr lite grått och intetsägande. Fina vyer, med bland annat Turning Torso i fjärran, gör dock sitt till. Ett återbesök är inplanerat när ärttörnebuskarna tagit sig.
ATMOSFÄR:14/15
Så här ska det vara på en golfklubb. Glada miner, service in i minsta detalj och en så fantastiskt skön golfkänsla från början till slut. Niko i baren förtjänar ett särskilt plus för att man redan som förstagångsgäst kände sig som stammis.
RESTAURANG: 9/10
Dagens rätt är i den högre skolan på PGA National Sweden och den varierade pubmenyn är ett utmärkt komplement.
ÖVNINGSOMRÅDEN/FACILITETER: 5/5
Här saknas inget för den träningssugna. Fina övningsområden och en av Sveriges bättre
ranger – med tydliga och bra mål i form av greener och en svag uppförslutning så att
man kan se var bollen landar även om man slår lite längre klubbor. Allt detta toppas av
en kul korthålsbana, även den designad av Kyle Phillips.


TOTALPOÄNG: 79/100

MÄSTERLIGT KORTHÅL

Ett utmanande och väldesignat par 3-hål som ligger relativt skyddat i områdets ena hörn. Det är bara 90 meter från tee 49 men hela 205 meter från tee 68, vilket ger stora variationsmöjligheter. De mjuka unduleringar som sveper över hela greenområdet ger en riktig utmaning för den som inte lyckas pricka greenen. En greenträff är heller ingen garanti för en tvåputt eftersom lite längre puttar kan falla åt både två och tre håll.

DET VISSTE DU INTE
Sellbergs superstart på Links Course
Enligt rykte hade förre vd:n Ove Sellberg en intressant runda för en tid sedan. Han drev ettan från tee och satte putten för eagle. Han följde upp det med att nå tvåan på två slag och sätta även den putten för eagle. Efter birdien på trean gick han in och putsade fönster… ”De behövde putsas, och trenden var ju ändå nedåtgående.”