Lakes Course

Den 29 maj 2010 invigdes Lakes Course av aktuella Europetourvinnaren Peter Hanson och banarkitekten Kyle Phillips och den 29 juni öppnade alla 18 hålen.

Banan har en klassisk parkkaraktär, tolkad på svenskt vis. Här möter spelaren typiska grässorter, mindre greener, fler vattenhinder och stora bunkrar. Banan har byggts med de modernaste metoderna och helt i harmoni med naturen. Redan från öppning har Lakes Course en tidlös känsla som kräver sin spelare.

Du spelar med klubbhuset i ryggen och blickar bort mot Baras vidsträckta fält. Den stora, specialbyggda sjön kantar hålen 9, 17 och 18 och under rundan möter du både greener i kanten och halvt ute i sjön.

Bunkrarna på Lakes Course är 74 till antalet, några färre än på Links Course men med en total bunkeryta som är nästan tre gånger så stor. Bunkrarna blir därmed verkligen ett hinder att räkna med.

Lakes Course öppnar med en par femma. Det bär stillsamt uppför och en dogleg höger, strax före den undulerade greenen omgiven med stora bunkrar, avslutar det knappt 500 meter långa hålet.

På nionde till hålet gäller det att få bollen i spel. En kanondrive, aningen till höger på fairway, hjälper. Men det är långt och smalt fram till green, där det både finns vatten och bunkrar som bidrar till att göra hålet till en utmaning.

På tian är greenen minst sagt trixig och med tuffa flaggplaceringar kan det bli dubbelbogey om man är oförsiktig.

Och därefter en par femma med en ringlande bäck, eller ravin kanske är en mer rättvisande benämning, genom hela vägen fram till green. Smart layout där fairway delar sig på var sin sida om bäcken gör att man i slutet av hålet kan välja olika vägar mot flaggan.

De tre avslutande hålen är vassa och kräver stort mod och kunnande. Sextonde har visserligen ”bara” en bäck som hinder, men tipset blir att hålla sig på fairway så nära bäcken man vågar för att underlätta andraslaget.

Sjuttonde på Lakes Course är liksom på Links Course ett direkt avgörande korthål. Här måste man flyga bollen 155 meter över vatten, in till en smal men djup green med flera svällande bunkrar till höger. Hamnar man i någon av dem hotar vattnet på andra sidan greenen.

Avslutningshålet har den 500 meter långa sjön på vänstersidan. Hålet löper likt en högerparentes upp mot den lilla greenen. Slänten där framme sluttar brant ned mot vattnet och kommer ofelbart att bli avgörande i många bataljer.

Varmt välkomna till en annorlunda och spännande utmaning; ett stycke Florida mitt i Skåne!