Head Professional John Grant

Världens förste klubbpro tros ha varit Tom Morris, som 1851 anställdes på Prestwick GC. På PGA National heter vår Head Pro John Grant. John är i grunden skotte han med men har bott i Sverige sedan 1988. Under 23 år arbetade han som Head Professional på Ystad Golfklubb, där han fortfarande är medlem. Som tränare ser John det som mycket viktigt att lyssna på kunden och lägga upp passet utifrån hans eller hennes önskemål:

– Det får aldrig bli standardiserat och systematiskt. Varje person som kommer till mig tränas utifrån sina individuella förutsättningar. Vi går igenom kroppen och tittar på rörlighet och fysik för att se hur swingen bäst kan förbättras. Fler och fler väljer också att träna styrka och jag tror att svenskarna överlag är de fysiskt starkaste spelarna i världen.

Vissa spelare träffar John under en längre tid för att slipa sitt spel till perfektion. Andra kommer för en quickfix och vissa har återvänt för samma quickfix 23 säsonger i följd. Men det är inte bara tekniken som förbättrar spelet:

– Är du en riktigt bra spelare kan du i princip göra hyfsat ifrån dig med vilka klubbor som helst. Men jag tycker det är fantastiskt hur mycket bättre en ganska bra spelare kan bli med riktigt bra utrustning, säger John.

Här på PGA National har vi en suverän maskin från USA som används för att mäta dina rörelser och beräkna vinklarna på dina Custom Fitting-klubbor. Då får du bokstavligt talat egna klubbor framtagna för din kropp och spelstil, det är en underbar användning av modern teknik!

Själv började John spela för att hans far var polis. Pappan konfiskerade en gång golfklubbor från en lokal tjuv, men när ingen ägare kom till stationen och hämtade ut dem fick John och hans bror klubborna att leka med. De var så långa att pojkarna fick klämma fast dem under armen för att kunna swinga. John och hans bror Keith byggde en egen bana, de ritade score cards, klippte green och skapade hål av tomma Heinzkonserver nertryckta i jorden. Trots hemmasnickeriet blev de med tiden duktiga och när John, som 14-åring, spelade på en riktig bana för första gången gick han runt på 79 slag. John har ännu golfen i blodet. Varje morgon när han vaknar längtar han efter att spela.

John Grant har en enkel filosofi: Se personen framför dig! I en tid när allt systematiseras och standardiseras gör John precis tvärtom. Han börjar varje lektion med att fråga vad du som elev vill ha ut av träningen och lyssnar noga på svaret. Är det första gången går ni gemensamt igenom din fysik för att titta på rörelsemönster, eventuella skador, förslitningar osv. Allt för att kunna räkna ut vad och hur du måste göra för att förbättra ditt spel.

Viktigaste inom golfen: Ha kul! Vårda din passion och älska spelet.

Boka

För bokning och mer information vänligen kontakta John Grant direkt på antingen 0707-29 92 90 / john.grant@pgaswedennational.se eller reception@pgaswedennational.se / 040 – 635 51 00